2016. december 12., hétfő

Mogyorókrémes csavart csigák




Az idei advent harmadik vasárnapjára ezzel a kelt finomsággal készültem.

Ezt ajánlom egy bögre tea mellé vagy a gyerkőcöknek tízóraira, uzsonnára. 

Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt
50 dkg finomliszt
5 dl tej

1 csomag (42 g-os) élesztő
6 tojássárgája
6 csapott evőkanál kristálycukor
6 evőkanál olaj
1 doboz mogyorókrém (400 g-os)

Kenéshez:
1-2 tojásfehérje


Elkészítés:

A tésztához a tejben felfuttatom az élesztő 1 evőkanál cukorral. 


A maradék cukrot kikeverem a tojások sárgájával. 



A lisztet egy tűzálló tálba teszem (nekem van erre egy zománcos tálam, ami a képen is látszik). Ebben meglangyosítom a gázon a lisztet. 


Beleteszem a cukros tojássárgákat és kicsit elkeverem a liszttel.


Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, majd elkezdem dagasztani. 


Az olajat a legvégén adom hozzá, 


amivel teljesen bedagasztom a tésztát.


Az alját és a tetejét vékonyan megszórom liszttel 


és konyharuhával letakarom és meleg helyen a duplájára kelesztem.


A szépen megkelt tésztát kiborítom a deszkára és akkorára nyújtom, amekkora a nyújtódeszkám.


A tészta felét megkenem a mogyorókrémmel.

TIPP: ha nagyon kemény és nem lehet szépen kenni, akkor a még bontatlan dobozt forró vízbe állítom 10-15 percre. Ettől teljesen folyós lesz és könnyen ki lehet önteni a dobozból.


A tészta másik felét ráhajtom a megkent oldalra.


Felvágom a tésztát 2 cm széles csíkokra.


Egyesével párat csavarok rajtuk,


majd csiga formára összetekerem.


Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a csigákat egymástól távolabb, mert a sütés során nagyon meg fognak kelni és ehhez kell nekik a hely.


Lekenem a  tetejüket tojásfehérjével 


és előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm a csigákat.


Ebből az adagból nekem 22 darab lett.



Jó étvágyat!

:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése